Vliegvis rss feed Rss

Vliegvissen met composiet hengels

Moderne vliegvishengels worden gemaakt van carbon. Deze bieden bij het vliegvissen over het algemeen over een grotere veelzijdigheid en stijfheid dan traditionele hengels van bamboe en hebben daarnaast ook minder onderhoud nodig.

Materialen

In de jaren na de tweede wereldoorlog werden glasvezel hengels populair en werden tot ver in de jaren tachtig gebruikt. Eind jaren tachtig kwamen de grafiet/composiet hengels op de markt. Bij deze hengels worden combinaties gemaakt van grafiet/carbon en zelfs grafiet/ titanium. Deze composieten bieden bij het vliegvissen meer gevoel en stijfheid in de hengels dan ooit daarvoor mogelijk is geweest. Als bijkomend voordeel van het gebruik van composiet is het mogelijk om hengels te fabriceren die uit meerdere delen bestaan, zonder dat dit ten koste gaat van de stijfheid en het gevoel in de hengel.

De hedendaagse composiet hengels zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan lengtes en gewichten, van ultralicht tot exemplaren die met twee handen gehanteerd moeten worden.