Vliegvis rss feed Rss

De lijnen bij het vliegvissen

Naast een groot aantal vliegen, is er ook een grote verscheidenheid in de lijnen die de vliegvisser kan kiezen. De keuze voor de lijn hangt samen met de hengel en de vlieg die wordt gebruikt. Het vliegvissen is alleen goed mogelijk als gebruik wordt gemaakt van een hengel, vlieg en lijn die bij elkaar passen.

Verschillende diameters

Naast een onderscheid in diameter van de lijn, is ook onderscheid te maken in de eigenschappen van de lijn op het moment dat deze het wateroppervlak raakt. Er bestaan vlieglijnen die direct zinken, lijnen die blijven drijven en combinaties van lijnen, waarbij bijvoorbeeld alleen de tip van de lijn zinkt.

De speciale lijn voor het vliegvissen wordt gemaakt van een dunne, maar uiterst sterke kunstof kern, die is omwikkeld met dikke waterdichte mantel. Deze mantel is bedoeld om te voorkomen dat de kern slijt en, indien dat gewenst is, de lijn te laten drijven.

Vliegvis lijnen

Gewicht van de lijn

Een vliegvislijn is meestal dikker en zwaarder dan een tradtionele vislijn. Om te voorkomen dat een vis de lijn eenvoudig opmerkt, is aan het einde een dunnere onderlijn geknoopt. De vis zal hierdoor de lijn minder snel opmerken en toch kan het gewicht van de rest van de lijn worden gebruikt bij het werpen van de vlieg.

Om de reel te vullen, wordt aan het andere einde van de lijn (op de reel) veelal een tweede lijn geknoopt, de backing. Deze lijn zorgt er in voorkomende gevallen voor dat er voldoende speelruimte is als een vis zich hevig verzet. Bij het vliegvissen varieert deze backing in lengte van 75 tot al gauw 400 meter.