Vliegvis rss feed Rss

Het aas, de vliegen voor het vliegvissen

Bij vliegvissen wordt geprobeerd de vis te vangen met kunstaas. Dit kunstaas wordt veelal door de visser zelf vervaardigd, maar is ook in gespecialiseerde winkels te koop. Voor het vervaardigen, bij vliegvissen ook wel binden genoemd, van het kunstaas wordt gebruik gemaakt van bepaalde patronen. Deze bindpatronen zorgen ervoor dat het aas gaat lijken op insecten die op of in het water leven, vandaar ook de naam vliegen. Enige kennis van insecten (entomologie) is hierbij natuurlijk onontbeerlijk.

Vliegvis aas In vroeger tijden werd er voornamelijk gewerkt met natuurlijke materialen, zoals paardenhaar, veren en dons. Tegenwoordig wordt daarnaast ook synthetisch materiaal gebruikt. Groot voordeel van synthetisch materiaal is dat er een grote diversiteit aan kleuren en glimmende, materialen voorhanden zijn. Het is daarmee mogelijk om de vlieg nog natuurlijker te laten lijken en daarmee aantrekkelijker te maken voor de vis.

Verschillende soorten vliegen

Er is onderscheid te maken tussen vliegen die op het wateroppervlak blijven drijven, de droge vliegen, en vliegen die onder water worden gebruikt, de natte vliegen. Droge vliegen imiteren veelal insecten die landen op het water of hieruit opstijgen, zoals libellen, sprinkhanen, muggen of haften. Als veelal aan de waterkant wordt gevist, kan ook gebruik worden gemaakt van aas dat lijkt op insecten en kleine dieren, zoals kikkers en muizen. Bij natte vliegen kan er gebruik worden gemaakt van een grote varieteit aan insecten en zelfs vis(jes).

Meer informatie over het aas bij het vliegvissen

Meer uitleg over de verschillende soorten kunstvliegen en de wijze waarop deze worden onderverdeeld is hier te vinden.