Vliegvis rss feed Rss

Categorieen kunstaas bij het vliegvissen

In de beginperiode van het vliegvissen werd het aas zodanig gemaakt dat deze de natuurlijke prooi van de vis imiteerden. Dit maakte het eenvoudig om de vliegen in categorieen te verdelen, immers waren er nog niet zo veel verschillende typen insecten bekend en in gebruik als kunstaas. Een indeling werd gemaakt op basis van de vis waarop werd gevist. Zo waren er bijvoorbeeld Zalm-vliegen en Forel-vliegen.

Bijzondere vliegen

Met de jaren nam ook de kennis van het gedrag van de vissen toe, waardoor ook het aas zich steeds meer heeft ontwikkeld. Er zijn tegenwoordig vliegen verkrijgbaar die met geen mogelijkheid meer lijken op de natuurlijke prooi van de vis, maar wel een enorme aantrekkingskracht op de vis uitoefend. Aan de ene kant door nieuwsgierigheid van de vis op te wekken, aan de andere kant bedoeld om een agressieve reactie van de vis uit te lokken. Dit maakt het indelen van het kunstaas een stuk lastiger.

Verschillende soorten vis

Tegenwoordig wordt er op honderden verschillende soorten vis gevist. Daarnaast worden de vliegen ook voor verschillende soorten vis gebruikt en op verschillende manieren toegepast. Het maken van een indeling op basis hiervan is dus niet alleen een onbegonnen zaak, maar ook niet langer logisch.

Voor de indeling in categorieen wordt teruggegrepen op de indeling zoals die door grote fabrikanten wordt gehanteerd. Al sinds 1840 verkoopt de firma "Farlows of London" uit Engeland kunstaas. Mede door deze jarenlange ervaring met de fabricage van kunstaas kunnen we de door hen gehanteerde indeling als algemeen geldend gebruiken.

Farlows of London, categorieen

Categorie Subcategorie en voorbeeld
Dries -
Lures Blob Flies, Boobies, Bungs, Fry Patterns, Glass Minnows, Golden Nuggets, Krystal Eggs, Muddlers, Nobblers, Nomads, Tube Flies, Tadpoles, Zonkers
Nymphs Bead Heads, Mayflies, Damsels, Buzzers, Czechs, Shrimps, Pheasant Tails, Larvae and Pupae
Pike Flies Bunny Flies, Divers, Bombers
Salmon Flies Salmon Singles, Salmon Doubles, Salmon Trebles, Tubes, Waddingtons, Irish Shrimps
Seatrout Flies Sea-Trout Spiders, Sea-Trout Tubes
Steelhead Flies Egg Sucking Zonkers, Sucking Leech, Bullets
Wets -
Saltwater Sea Bass Flies, Bonefish Flies, Tarpon and Barracuda Flies, Shrimps and Crabs, Poppers, Eels